fiskelage Längst ute i havsbandet, i hjärtat av Höga Kusten, ligger det idylliska fiskeläget Bönhamn i en långsmal, skyddad havsvik innanför öarna Navarn, Furan, Höglosmen och Högbonden.

Bönhamn är ett av få genuina och oexploaterade fiskelägen som finns kvar längs Norrlandskusten. Här finns även ett av de bäst bevarade kapellen längs med Höga Kusten. Kapellet uppfördes redan 1658 av Gävlefiskarna.

Här känns det som om tiden stått stilla – de gamla rödmålade sjöbodarna ligger tätt intill varandra framför de åldersstigna gistvallarna där det ännu då och då vajar fisknät på tork. Listan över allt som skall hinnas med på semestern och som ibland är längre än den på jobbet fladdrar iväg i en saltstänkt bris och kvar finns bara lugnet och tystnaden. Här kan själen få ro – det räcker med att bara vara här.

Här kan du vandra längs naturstigar över doftande blomsterängar och längs havsbandet med mycket vackra naturscenerier som får dig att helt tappa andan.

Varför inte glida ner i det svalkande havet för ett dopp i någon undangömd havsvik efter det att solen värmt både kropp och själ - du får garanterat vara för dig själv!VÄRLDSARVET HÖGA KUSTEN

Den 29:e november 2000 upptogs Höga Kusten på FN-organet UNESCO:S världsarvslista över omsorgsfullt utvalda platser som med anledning av deras världsunika natur- och kulturvärden ska lyftas fram och skyddas för kommande generationer. Anledningen till att Höga Kusten upptogs på världsarvlistan är att Höga Kusten har den högsta isostatiska landhöjningen i världen efter den senaste istiden.

Den relativa landhöjningen uppgår till 286 m över nuvarande havsyta och landhöjningen är för närvarande 8 mm per år.